Воскресенье, 12.05.2024, 17:30
Официальный сайт - портал г. Баштанка
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню Online BSH



Баштанка
Баштанский опрос
Нужно в Баштанке агентство по недвижимости?
Всего ответов: 210

обсудить эту тему на форуме
Главная » 2011 » Май » 24 » “Євроавтобус” зустріла Баштанщина
“Євроавтобус” зустріла Баштанщина
17:49

Четвертий рік поспіль в Україні відзначається День Європи. В цьому році випала велика честь Миколаївщині брати участь у заходах, приурочених цій події. В рамках проекту «Молодь Європи – українським громадам» в Баштанку прибув "Євроавтобус” у складі дванадцяти європейців і трьох українців, які протягом 15 днів мандрують Україною. Їх мета – спілкування з молоддю, розповісти якомога більше про країни Європейського Союзу, їх економіку, культуру, а також налагодження громадських зв’язків між молоддю країн ЄС. Баштанщина гостинно зустрічала гостей з 13 по 15 травня. Молодь проживала в сім’ях баштанців, що дало можливість нашим дітям спілкуватися з іноземцями в неформальній обстановці.

Евроавтобус 

 В рамках програми 14-го травня в загальноосвітній школі №2 відбулася серія тренінгів, які читали молоді люди із країн ЄС. Теми тренінгів були спрямовані на активізацію молоді місцевих громад і стосувалися громадської активності, волонтерської служби, міжкультурних стереотипів та інформативних лекцій, які стосувалися історії Європейського союзу та майстерності журналістики.

Молодь Баштанщини сама обирала теми, які їх зацікавили, і сміливо йшли на семінари. Тиші не було в жодному кабінеті – йшла жвава розмова, бурхливі діалоги, задавалися питання. Було зрозуміло, що цікаво було всім. Учасники брали активну участь в обговоренні тієї чи іншої теми.

– Я дуже вражений тим, що українська молодь хоче навчатися журналістиці і робити якісні статті. Ми разом створювали чудові «газети», – розповів учасник з Італії Матео Кацулані, тренер з журналістики.

Мета всіх тренінгів – допомогти молоді побачити, що вони можуть змінити світ шляхом активної участі у житті громади та волонтерства, що їхнє життя може стати цікавішим, якщо вони займатимуться тим, що їм подобається: підвести молодь до думки про те, що вони є частиною суспільства, можуть на нього впливати.

– Під час тренінгу ми бачили в очах баштанської молоді зацікавленість. Спілкувалися, обмінювалися досвідом. І взагалі, ваше місто і люди мені дуже сподобалися, – сказав Блажей Зайонц з Польщі, який вів тренінг на тему «Волонтерство, як можливість для саморозвитку».

Баштанська молодь поділилася з учасниками «Євроавтобус-4» своїми мріями – створення молодіжного центру. І зачитали декілька пунктів того, що б вони хотіли зробити: встановити «лежачі поліцейські» біля навчальних закладів Баштанщини, розчистити Центральний став – створити місце для відпочинку, побудувати великий басейн і багато іншого.

– Ми раді бачити таку зацікавленість у проведенні міжкультурних діалогів, а ще ми дуже вдячні за те, як гостинно нас прийняли у вашому містечку, – підвела підсумки головний координатор проекту «Євроавтобус-4» Дарина Барсукова з Харкова.

– Ця зустріч особисто мені дуже сподобалася. Я багато чого нового дізналася про ЄС, волонтерство, – поділилася враженнями старшокласниця Олена.

Учасники проекту, молодь міста залишилися задоволеними тренінгами. Дехто навіть встиг обмінятися номерами телефонів, електронними адресами для того, щоб в подальшому підтримувати зв’язок.

* * *

Після тренінгу учасники проекту поїхали в село Христофорівка.

Першою зупинкою була Христофорівська ЗОШ. На шкільному подвір’ї учні з хлібом-сіллю зустріли гостей. Потім їх привітали сільський голова Тетяна Голуб, директор школи Олександр Мазуренко, які сказали, що Христофорівка має славну історію, а всі мешканці села свято бережуть та примножують пам’ять про славетного земляка – історика, композитора, видатного діяча Миколу Миколайовича Аркаса і запропонували відвідати його музей.

Голова райдержадміністрації Іван Рубський представив гостям засновника соціально-культурного комплексу Віктора Євменовича Москаленка. Він є досить неординарною, багатогранною особистістю – хлібороб, художник, пошуковець-дослідник, справжній патріот своєї маленької батьківщини. До речі, з 117 лауреатів премії ім. Аркаса він один із сільської місцевості. Саме тому Віктору Євменовичу керівник району вручив посвідчення на право проводити екскурсії, наголосивши, що районна влада розпочала велику роботу й планує зробити туристичний маршрут в Христофорівці.

У соціально-культурному центрі, що є справжньою перлиною села, знаходяться музей історії й мистецтва, бібліотека, дитяча студія образотворчого мистецтва. В. Є. Москаленко ознайомив екскурсантів спочатку з історією села, де заморські гості із захопленням розглядали старовинні предмети побуту, фотографували їх. Звичайно, найбільше  часу він присвятив розповіді про життя Миколи Аркаса, якому в музеї виділена окрема зала.

З подивом, захопленням і увагою присутні оглянули й виставку Віктора Євменовича, яка теж займає велику залу. Тут розміщені різнопланові картини: пейзажі, натюрморти, портрети односельців та видатних людей, багато з них на аркасівську тему.

Справжньою родзинкою для гостей стало відвідування Христофорівського лісу, де їх зустріли директор Баштанського держлісгоспу Володимир Гайдаш, працівники Христофорівського  лісництва на чолі з лісником.

Слід відзначити, що христофорівці добре потрудилися, щоб гідно зустріти молодь з Європи. Величезна  робота була проведена сільською радою по упорядкуванню села, багато було зроблено й по благоустрою лісової галявини: імпровізований курінь зі справжнісіньким тином, місточки, куточки для відпочинку у різних місцях зі столами, стільцями-пеньками, в які вклали всю теплоту своєї душі. На галявині привертав увагу великий орел – ще одна творча робота Максима Гайдаша, багаття, на якому варилися два казани з юшкою, де порядкували місцеві кухарі-умільці.

Молодь залюбки фотографувалася біля них, побачивши велику рибу, яку кидали в чани.

Народний майстер з лозоплетіння 80-річний Леонід Євстафійович Іванов провів на природі майстре-клас, продемонстрував роботи з лози – кошики, головні убори, інші речі. Зауважу, що лозоплетіння не єдине захоплення Іванова. Разом з дружиною Тамарою Костянтинівною гарно співають. Її чарівний голос мали можливість почути гості.

Загалом, Христофорівка має багато талановитих людей. Наприклад, Галушко Микола Федорович з 75 років 50 працював у школі. Жодне свято, жоден концерт не проходять без його участі. А його пісні про село, Аркасове джерело знають майже всі мешканці. Цікаво, коли Галушко познайомився зі студентом із Польщі й розповів йому, що в місті Познані похований його батько-фронтовик, який звільняв Польщу від німецько-фашистських загарбників, юнак пообіцяв: «Я обов’язково поклонюся могилі вашого батька».

Учасники проекту «Євроавтобус-4» внесли свою невелику частку в упорядкування Аркасового джерела.

Потім гостинні христофорівці пригощали всіх смачною юшкою, а згодом – запашними шашликами.

Працівники районного Будинку культури, які теж приїхали в Христофорівський ліс, вчили гостей співати українські пісні, розучували загальновідомі танці. Окремо купками молодь з Європи спілкувалася з нашими учнями, дехто насолоджувався спілкуванням з природою. Але заморських гостей найбільше вразили не культурно-масові заходи, які так старанно підготували організатори, а сама гостинність українців.

* * *

А минулої неділі наше місто відвідали делегати посольств європейських держав, які гостювали в Миколаєві в рамках проведення Дня Європи, у супроводі заступника голови облдержадміністрації Наталі Іванцової.

Поважних гостей зустрічали голова райдержадміністрації Іван Рубський, голова районної ради Людмила Луценко, міський голова Володимир Рибаченко.

В районному Будинку культури було проведено «круглий стіл» зі студентами й послами країн ЄС. Незважаючи на мовний бар’єр, захід пройшов у формі активного спілкування. Представники Європарламенту поцікавилися, що для себе взяла молодь з "Євроавтобусу”, як надалі координуватиметься діяльність молоді з країн ЄС і України.

Як зазначила Н. Б. Іванцова, акція проводиться для того, щоб студенти країн ЄС могли поспілкуватися з нашою молоддю, поділитися своїми знаннями, розповісти про молодіжні проекти та волонтерську роботу. Наші діти дізналися про те, що треба робити, аби навчатися в європейських державах. Було багато пропозицій, але найголовніша – ретельне вивчення іноземних мов для подальшого такого спілкування.

Після цього посли Європарламенту й молодь оглянули ЗОШ №1, №2 та гімназію, про які у них склалися позитивні враження. Молодь дякувала за гостинний прийом. Далі їх маршрут пролягав на смт. Дніпряни Херсонської обл.












Евроавтобус баштанка

Валентина СВИРСА,

Юлія РУДЕНКО,

Лідія АВРАМЕНКО.


Просмотров: 948 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Календарь новостей
«  Май 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Поиск
Полезный материал

Promt Translator
Статистика

В Баштанке Online: 1
Гостей: 1
Жителей: 0
Баштанка© 2024Хостинг от uCoz