Воскресенье, 05.05.2024, 19:54
Официальный сайт - портал г. Баштанка
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню Online BSH



Баштанка
Баштанский опрос
Нужно в Баштанке агентство по недвижимости?
Всего ответов: 210

обсудить эту тему на форуме
Главная » 2012 » Апрель » 29 » Баштанський футбол: поки що в офсайді?
Баштанський футбол: поки що в офсайді?
18:33

До редакції газети "Рідне Прибужжя" надійшло колективне звернення від любителів і ветеранів футболу міста Баштанка. У відкритому листі до губернатора області та голови обласної федерації футболу підписанти висловили своє занепокоєння тим, що ось уже другий рік поспіль місцева футбольна команда переживає не кращі часи у своїй історії.

«В течение многих лет футбол был визиткой Баштанского района, – йдеться у зверненні (подаємо мовою оригіналу з деякими скороченнями. – Ред.). – На протяжении восьми футбольных поколений создавался авторитет одной из самых сильных сельских футбольных команд Украины. В авторитет баштанского футбола вложено много труда жителями района и футболистами разных поколений. Невзирая на войны, голод, разруху, в Баштанке была футбольная команда, которой гордился наш район, она была гордостью сельского футбола Украины».

Нині ж, як констатують автори листа, «второй год Баштанский городской стадион пустует в ожидании, когда в районе появится руководитель, который сумеет спортивную игру № 1 – футбол – полюбить, как самого себя. ЕВРО-2012 и отсутствие футбольных команд в селах и городах Украины – понятия несовместимые».

Що ж, можна зрозуміти стурбованість баштанських прихильників популярної спортивної гри. Футбол уже давно став не просто захопленням, а своєрідним соціальним явищем, котре залучило на свою орбіту мільйони людей в усьому світові. А про успіхи команди Баштанки та про її підтримку з боку місцевої громади годі й казати. Лише протягом останніх років «Славія» здобула чимало яскравих перемог як у чемпіонаті області, так і в інших змаганнях. Зокрема баштанський клуб – п’ятиразовий володар Кубка на призи «Рідного Прибужжя». Щодо вболівальників, то за рівнем підтримки – несамовитої, самовідданої – баштанські фанати можуть сміливо давати фору симпатикам будь-яких інших команд України. Та, на жаль, нині про успіхи «Славії» можемо говорити лише в минулому часі.

А що думає з приводу непростої ситуації місцева влада? Ось що повідомив нам голова Баштанської райдержадміністрації Іван Рубський:

«Баштанська райдержадміністрація у відповідь на звернення громадян міста Баштанка з питання відсутності футбольної команди повідомляє, що критичні факти, викладені у зверненні, не зовсім відповідають дійсності. Футболу в Баштанському районі приділяється належна увага.

Сьогодні ми вдячні тим ентузіастам спорту, які, незважаючи на кризи та інші негаразди, усе ж таки вишукують можливості утримувати футбольні команди та представляти наш район на обласному рівні. Це депутат обласної ради В.О. Фроленко, який створив футбольну команду «Вісла», де грають найкращі гравці «Славії». У 2011 році в обласній першості з футболу по другій групі брали участь дві команди з району – «Злагода» (с. Єрмолівка) та «Вісла» (с. Привільне). У чемпіонаті 2012 року «Вісла» також представить наш район». Більше того: після завершення реконструкції футбольного поля в Баштанці, як запевнив керівник району, воно буде використовуватися для проведення обласних футбольних турнірів футбольною командою «Вісла», і у вболівальників міста Баштанка з’явиться нагода спостерігати за якісною грою на оновленому полі.

Водночас Іван Васильович визнає той факт, що «зі зміною власника спонсор футбольної команди «Славія» ПАТ «Баштанський сирзавод» на даний час утратив можливість утримувати футбольну команду в обласних змаганнях. Протягом 2009-2010 років футбольна команда «Славія» підтримувалась фінансово з районного бюджету, але вкрай тяжкий районний бюджет 2012 року не дозволив підтримати футбольну команду».

Проте, навіть і за нинішньої скрути, голова РДА пообіцяв, що, як і раніше, з районного бюджету буде профінансовано участь команди у Кубку Миколаївської області, зимовій першості області, Кубку АПК ім. Ю. Маврокордато, турнірі з міні-футболу в рамках обласних сільських спортивних ігор. Чимало турнірів відбувається і на районному рівні.

Що ж, як бачимо, любителі футболу з приінгульсього краю не залишаться без улюбленої гри. Втім, що не кажи, а «Вісла», при всій до неї повазі, як кажуть, і близько не стоїть біля уславленої команди Баштанки, грою й спортивними здобутками якої захоплювалися й захоплюються футбольні вболівальники ось уже декількох поколінь.

Де ж вихід? Як на мене, сподіватися на підтримку підприємства «Баштанський сирзавод» не варто. Ситуація аж надто типова для нашого часу: після зміни власника акціонерного товариства керівники приватної структури, що сидять за сотні кілометрів від Баштанки, навряд чи опікуватимуться футбольною командою з іншої області. Тим паче, що підприємство справно сплачує податки та наповнює бюджет Баштанського району.

Тож, гадаю, вболівальникам слід не сподіватися на манну небесну, а проявляти більше ініціативи. Якщо вже футбольна команда – народне надбання, то й підтримувати її належить усім миром. Можливо, варто створити футбольний клуб, котрий би об’єднав не лише ймовірних спонсорів, а й пересічних баштанців. Звичайно, футбол – задоволення не із дешевих: за неофіційними, але достовірними даними, утримання футбольної команди-середнячка, що бере участь у чемпіонаті Миколаївської області по першій групі, обходиться господарям щонайменше у 300-350 тисяч гривень на рік. На перший погляд, сума не підйомна. Але ж, знаючи, як люблять у Баштанці футбол, не сумніваюсь: сотні, тисячі людей не пожалкували б по 50-100 гривень на рік, аби оплатити членські внески та отримати посвідчення членів футбольного клубу. Відповідно ці клубні ваучери могли б автоматично стати абонементами на постійні, кращі місця на районному стадіоні, на якому «Славія» проводить домашні матчі. А для найпочесніших членів клубу – будь-ласка, місця у віп-ложі, але за дещо більшими «розцінками». Більш ніж упевнений: той же керівник району Іван Рубський був би серед тих, хто власною гривнею готовий підтримати футбольного повпреда району.

Скажете, я запропонував фантастичний варіант? Гадаю, що ні. Змогли ж майже століття тому баштанські патріоти згуртуватися та заснувати славнозвісну Баштанську республіку. А чим нащадки їхньої слави гірше за своїх дідів-прадідів?

Андрій ТЮРІН

Источник

Просмотров: 1053 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Календарь новостей
«  Апрель 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Поиск
Полезный материал

Promt Translator
Статистика

В Баштанке Online: 1
Гостей: 1
Жителей: 0
Баштанка© 2024Хостинг от uCoz