Настала пора передноворічної метушні та клопотів по підготовці до
найулюбленішого свята дітей і дорослих. На ринках, у магазинах жваво йде
торгівля. Господині стараються, щоб ситно було в домі, а на святковому столі
було щедре частування.
Тож гаманці покупців помітно худнуть у ці дні, бо
ціни на продукти харчування перед святами зазвичай ростуть. Хоча й проводиться
чимало розпродажів та акцій.
Скажімо, без холодцю мало хто уявляє святкове застілля. Щоб його
приготувати, за півня треба викласти 55-60 грн., за качку – 65-75 грн., за
гуску – 100-110 грн. Хто полюбляє холодець із свинини, за стегно заплатить
близько 30 грн., за пару ніжок ще 10. Ощадливі хазяйки готують холодець із
морожених курячих стегенець. Кілограм такої курятини – 18-22 грн.
Салат «Олів’є» у багатьох сім’ях – невід’ємна
складова святкового столу. Він теж нині не дешевий. Десяток яєць коштує 7-9
грн., банка консервованого зеленого горошку чи кукурудзи – 6 грн.; 300 г вареної ковбаси – 13
грн.; майонез від 3 грн. А ще –
картопля, пара квашених огірків, морква. Не важко порахувати, що це блюдо
обійдеться в 30-35 грн.
Любителі рибних страв можуть купити рибу морожену у великому асортименті
від 13 до 40 грн./кг, свіжу – за 15-30 грн. Ну, а копчена вже відноситься до
розряду делікатесів – від 30 до 80 грн./кг.
Як завжди, не дешеві й м’ясопродукти. Кілограм фаршу коштує 35-40 грн.,
печінки – 25, вирізки на відбивні – 45-50, м’якушу – 40-45, почеревку – 25
грн., реберця – 38 грн.
Якщо захочете пригостити рідню голубцями, купите пару капустин за 15 грн.,
0,5 кг
рису за 5 грн.
Ажніяк не обійтися й без м’ясної нарізки. За півкілограма копченої ковбаси
та різносортового копченого м’яса викладете від 25 до 40 грн., а в домашньої
м’ясної ковбаси взагалі «захмарна» ціна – 95-100 грн./кг, кров’янка – по
25 грн.
Порівняно недорого можна придбати свинячу голову за 70-90 грн. Кмітлива
господиня і холодець із неї зварить, і щічки проварить у цибулинні та
«прикоптить» рідким димом, і сальтисон зробить, і вуха замаринує. Одним словом,
тут широке поле для жіночої фантазії. Сало нині доступне кожному покупцеві – 12-15 грн./кг.
Солодкий стіл обійдеться щонайменше в сотню гривень. Це лише порівняно
недорогі цукерки та печиво, яблука та цитрусові. Якщо ж побажаєте порадувати
дітлахів тортиком – заплатите ще 40-50 грн.
Отже, за скромними підрахунками, святковий стіл обій-деться у 700 грн. Та,
зрозуміло, кожен обирає варіанти за своїми статками.
Тож бажаємо всім, можливо не розкішно, то бодай гідно, зустріти наступаюче
Новоріччя. Щоб у наступному році наші бажання співпадали з нашими фінансовими
можливостями.
Галина
МЕЛЬНИК.