Пятница, 15.11.2024, 00:41
Официальный сайт - портал г. Баштанка
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню Online BSH



Баштанка
Категории каталога
Голос Баштанщини - Громада [366]
Баштанский опрос
Нужно в Баштанке агентство по недвижимости?
Всего ответов: 210

обсудить эту тему на форуме
Главная » Статьи » Громада » Голос Баштанщини - Громада

Гостинці ринку (№137-138 25.12.10)

Настала пора передноворічної метушні та клопотів по підготовці до найулюбленішого свята дітей і дорослих. На ринках, у магазинах жваво йде торгівля. Господині стараються, щоб ситно було в домі, а на святковому столі було щедре частування.

Тож гаманці покупців помітно худнуть у ці дні, бо ціни на продукти харчування перед святами зазвичай ростуть. Хоча й проводиться чимало розпродажів та акцій.

Скажімо, без холодцю мало хто уявляє святкове застілля. Щоб його приготувати, за півня треба викласти 55-60 грн., за качку – 65-75 грн., за гуску – 100-110 грн. Хто полюбляє холодець із свинини, за стегно заплатить близько 30 грн., за пару ніжок ще 10. Ощадливі хазяйки готують холодець із морожених курячих стегенець. Кілограм такої курятини – 18-22 грн.

Салат «Олів’є» у багатьох сім’ях – невід’ємна складова святкового столу. Він теж нині не дешевий. Десяток яєць коштує 7-9 грн., банка консервованого зеленого горошку чи кукурудзи – 6 грн.; 300 г вареної ковбаси – 13 грн.; майонез від  3 грн. А ще – картопля, пара квашених огірків, морква. Не важко порахувати, що це блюдо обійдеться в 30-35 грн.

Любителі рибних страв можуть купити рибу морожену у великому асортименті від 13 до 40 грн./кг, свіжу – за 15-30 грн. Ну, а копчена вже відноситься до розряду делікатесів – від 30 до 80 грн./кг.

Як завжди, не дешеві й м’ясопродукти. Кілограм фаршу коштує 35-40 грн., печінки – 25, вирізки на відбивні – 45-50, м’якушу – 40-45, почеревку – 25 грн., реберця – 38 грн.

Якщо захочете пригостити рідню голубцями, купите пару капустин за 15 грн., 0,5 кг рису за 5 грн.

Ажніяк не обійтися й без м’ясної нарізки. За півкілограма копченої ковбаси та різносортового копченого м’яса викладете від 25 до 40 грн., а в домашньої м’ясної ковбаси взагалі «захмарна» ціна – 95-100 грн./кг, кров’янка –                                            по 25 грн.

Порівняно недорого можна придбати свинячу голову за 70-90 грн. Кмітлива господиня і холодець із неї зварить, і щічки проварить у цибулинні та «прикоптить» рідким димом, і сальтисон зробить, і вуха замаринує. Одним словом, тут широке поле для жіночої фантазії. Сало нині доступне кожному покупцеві – 12-15 грн./кг.

Солодкий стіл обійдеться щонайменше в сотню гривень. Це лише порівняно недорогі цукерки та печиво, яблука та цитрусові. Якщо ж побажаєте порадувати дітлахів тортиком – заплатите ще 40-50 грн.

Отже, за скромними підрахунками, святковий стіл обій-деться у 700 грн. Та, зрозуміло, кожен обирає варіанти за своїми статками.

Тож бажаємо всім, можливо не розкішно, то бодай гідно, зустріти наступаюче Новоріччя. Щоб у наступному році наші бажання співпадали з нашими фінансовими можливостями.

Галина МЕЛЬНИК.


Категория: Голос Баштанщини - Громада | Добавил: admin (27.12.2010)
Просмотров: 710 | Рейтинг: 0.0/0 |

реклама в Баштанке
Заказать

Похожие материалы:
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Поиск
Полезный материал

Статистика

В Баштанке Online: 1
Гостей: 1
Жителей: 0
OnlineBSH© 2024Хостинг от uCoz