Четверг, 28.11.2024, 00:39
Официальный сайт - портал г. Баштанка
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню Online BSH



Баштанка
Категории каталога
Голос Баштанщини - Влада [205]
Баштанский опрос
Нужно в Баштанке агентство по недвижимости?
Всего ответов: 210

обсудить эту тему на форуме
Главная » Статьи » Влада » Голос Баштанщини - Влада

Про затвердження Правил торгівлі на ринках м. Баштанка ЧАСТЬ№1 (№14-15 | 10.02.2011)
Голос Баштанщини

Про затвердження

Правил торгівлі

на ринках м. Баштанка

Проект

читати ділі

Відповідно до пункту 44 частини 1 статті 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 року №373 «Про затвердження Порядку формування цін на продовольчі товари, до яких запроваджено державне регулювання», наказу Міністерства економіки України «Про затвердження форми декларації про оптову ціну на продовольчі товари, до яких запроваджено державне регулювання, та Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, до яких запроваджено державне регулювання», наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 року № 57/188/84/105 «Про затвердження Правил торгівлі на ринках» зі змінами, з метою удосконалення організації оптового та роздрібного продажу товарів на ринках усіх форм власності, міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Правила торгівлі на ринках м. Баштанка, що додаються.

2. Вважати такими, що втратили чинність, рішення міської ради від 30.03.2007 року №8 та від 18.01.2011 року №5.

3. Контороль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань планування, бюджету, фінансів.

 

Міський голова                                   В. Ф. Рибаченко.


Правила торгівлі

на ринках м. Баштанка

I. Загальні положення

1. Ці Правила визначають вимоги щодо функціонування, створених в  установленому порядку  ринків усіх форм власності, організації оптового   та   роздрібного   продажу  на  них  сільгосппродуктів, продовольчих  і  непродовольчих  товарів,  худоби,  тварин, кормів тощо,   надання   послуг,   додержання  ветеринарних,  санітарних, протипожежних  вимог  і  правил  безпеки  праці  на  ринках,  прав споживачів  і  вимог  податкового   законодавства.  

2. Ринок – це суб'єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням місцевого органу виконавчої влади чи органу  місцевого самоврядування  земельній ділянці і зареєстрований в установленому порядку,  функціональними обов'язками якого є  надання  послуг  та створення  для  продавців  і  покупців  належних  умов  у  процесі купівлі-продажу товарів за  цінами,  що  складаються  залежно  від попиту і пропозицій (далі – ринок).

3. Ринок, незалежно від форми власності та організаційно-правової   форми,   керується   у   своїй  діяльності законодавством  України. 

 4. Торгівлю на ринках  можуть  здійснювати  фізичні  особи  – громадяни  України,  іноземні  громадяни,  особи без громадянства, суб'єкти  підприємницької  діяльності,  а також  юридичні   особи незалежно від форм власності (далі – продавці).

 5. За  конструкцією  ринки  можуть  бути  криті,  відкриті та комбіновані;  за часом діяльності    постійно  діючі  або  сезонні, ранкові  та  вечірні;  за  місцезнаходженням – міські,  селищні та сільські; за видами економічної діяльності – з оптової торгівлі, з роздрібної  торгівлі;  за  товарною  спеціалізацією    з  продажу продовольчих   товарів,   непродовольчих   товарів,   транспортних засобів,  худоби та кормів,  тварин і птахів, квітів тощо, а також змішані.

 6. Територія ринку повинна мати відокремлену та  відгороджену від проїжджої частини,  житлового та комунального секторів ділянку землі,   зручне   сполучення  громадського  транспорту  загального користування,  підземні чи наземні переходи для пішоходів, стоянки для транспортних засобів відвідувачів, безпечні для руху пішоходів входи  і виходи, штучне освітлення території ринку, автостоянок та під'їздів,  телефонний  зв'язок,  радіовузол  або  гучномовець  на ринках  з  кількістю  торговельних  місць  більше 250, електро- та водопостачання,  водовідведення,  туалет, облаштовані контейнерами майданчики  для  збирання  відходів  і сміття тощо. 

     Робота   ринків   не   повинна   погіршувати   санітарний  та екологічний   стан   місцевості  й  негативно  впливати  на  умови проживання населення.

     Вхід  на ринки безкоштовний. 

 7. Адміністрація    ринку   узгоджує   з   місцевим   органом самоврядування режим роботи ринку;  з  територіальними  установами державної санітарно-епідеміологічної служби, ветеринарної медицини,  пожежного  нагляду,  архітектурно-будівельної  комісії, державтоінспекції –  проектну  документацію  щодо  функціонального планування  території  ринку,  розміщення приміщень,  торговельних місць  і  об'єктів,  їх  кількості  і  розміру,  забезпечення   їх торговельно-технологічним   обладнанням  та  забезпечує  утримання території  ринку  й  організацію  продажу  товарів  відповідно  до затвердженого  плану.

     Улаштування та утримання території ринків повинно відповідати вимогам  Санітарних  правил  утримання  територій  населених місць  та Ветеринарно-санітарних  правил  для  ринків, затверджених  наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.96 №23 та  зареєстрованих у Мін'юсті України 19.06.96 за №314/1339.

     8. На  вході  до  ринку  розміщується  вивіска із зазначенням повної назви ринку і його власника,  спеціалізації  ринку,  режиму роботи,  а  також  графічно виконаний план території з позначенням усіх  стаціонарних   об'єктів   ринку   (обов'язково   лабораторії ветеринарно-санітарної   експертизи),  пішохідних  і  транспортних маршрутів, аварійних виходів.

На   видному,  доступному  для  огляду  місці  встановлюється оформлений  стенд  з  розміщенням  на  ньому  копії  свідоцтва про реєстрацію  ринку  як  суб'єкта  підприємницької  діяльності,  цих Правил,  витягів  із  Закону  України «Про захист прав споживачів» та Правил користування засобами вимірювальної техніки у  сфері  торгівлі,  громадського  харчування  та  надання послуг»,   нормативно-правових  актів  щодо  застосування реєстраторів   розрахункових   операцій   та  відповідальності  за несплату  ринкового збору, а також ставок ринкового збору, тарифів плати  за  послуги  та  правил  їх надання, Ветеринарно-санітарних правил  для  ринків, перелік продукції, що підлягає обов'язковій  сертифікації  в  Україні відповідно до спеціалізації ринку,  інформації  про  адресу  і  номери  телефонів  органів, що забезпечують   державний   захист   прав   споживачів,  здійснюють державний  контроль  та  нагляд  за  якістю  та  безпекою товарів, засобів  вимірювальної  техніки, до яких можна звернутися з питань сертифікації  продукції  та повірки засобів вимірювальної техніки, місцезнаходження і телефон суб'єкта господарювання, інформації про місцезнаходження  Книги відгуків і пропозицій тощо. 

 9. У разі планового закриття ринку,  окремих  його  приміщень або  частин території (для проведення санітарних заходів, ремонту, технічного   переобладнання),  суб'єкт  господарювання  повинен  не пізніше  як  за  чотирнадцять  днів  повідомити  про  це громадян, розмістивши  біля  входу  до  ринку  інформацію про порядок роботи ринку,  дату  та  період  закриття  й  оповістити  про  це  через радіовузол ринку, засоби масової інформації. 

 10. Для потреб і зручностей продавців і покупців на території ринку   або   поруч  можуть  відкриватися  магазини,  підприємства громадського харчування,  побутового  обслуговування,  телефонного зв'язку, каси продажу квитків на транспорт, готелі.

11. Реалізація сільгосппродуктів,     продовольчих, непродовольчих товарів,  живої  худоби,  птиці,  кормів,  домашніх тварин,   декоративних   птахів,   акваріумних   риб,  посадкового матеріалу плодово-ягідних культур,  овочевої і квіткової  розсади, живих   садових   квітів,   насіння   овочевих  культур  і  квітів проводиться на спеціалізованих ринках чи на  спеціально  виділених рядах   (секціях)   змішаних  ринків  з  обов'язковим  дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог.

 12. На  території  відкритого  ринку,  у  критих  ринках   та павільйонах,  де  реалізуються  продукти  рослинного  і тваринного походження,  повинні бути обладнані спеціалізовані зони з  продажу окремих  видів продукції:  овочів і фруктів,  м'яса і битої птиці, яєць,  молочних продуктів,  риби,  меду, олії тощо.

Спеціалізовані зони    створюються    відповідно   до   вимог Ветеринарно-санітарних правил для ринків.

 13. Розташування     торговельних     місць     на     ринку, торговельно-технологічного обладнання   має   бути   зручним   для здійснення торгівлі, відповідати вимогам санітарних, протипожежних правил та  безпечних  умов  праці,  забезпечувати  вільний  прохід покупців та належну культуру обслуговування.

Робоче місце  продавця  повинно бути належним чином обладнано (криті або відкриті столи,  прилавки),  мати площу для викладки  і зберігання запасів товарів тощо.

Торговельне  місце     площа,   відведена   для   розміщення необхідного   для  торгівлі  інвентарю  (вагів,  лотків  тощо)  та здійснення продажу продукції з  прилавків  (столів),  транспортних засобів,  причепів,  візків (у тому числі ручних),  у контейнерах, кіосках,  палатках тощо. Розмір торговельного місця визначається в правилах  торгівлі  на  ринках,  що  затверджуються  відповідно до законодавства.   

 14. Місця для  продажу  продукції  (товарів)  із  транспортних засобів  виділяються  на  спеціально  облаштованих  та  розмічених майданчиках,  що не створює небезпеки  для  покупців  (пішоходів). Продаж   продовольчих  і  непродовольчих  товарів  здійснюється  в окремих   зонах   цих   майданчиків   згідно    із    затвердженою адміністрацією  ринку  схемою  дислокації  торговельних  місць  на ринку.  У  відведених  місцях  торгівлі  пересування  транспортних засобів   дозволяється  лише  до  початку  торгівлі  та  після  її завершення.

 Використання транспортних  стоянок  для  продажу  товарів  не допускається.

 15. Спеціалізовані   зони,   ряди   прилавків   (столів)   та майданчики  обладнуються наочними позначеннями про їх призначення. Усі торговельні місця позначаються номерами.

Продавцям  забороняється використовувати торговельні місця не за  призначенням.  

16. На   торговельному   місці   продавця  (юридичної  особи) установлюється табличка із зазначенням назви,  місцезнаходження  і номера    телефону   суб'єкта   підприємницької   діяльності,   який організував торгівлю,  прізвища,  імені та по батькові продавця та розміщується   копія  ліцензії  у  разі  здійснення  господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

 На торговельному  місці  продавця  (фізичної особи – суб'єкта підприємницької діяльності) установлюється табличка із зазначенням його прізвища, імені та по батькові, номера свідоцтва про державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності та назви органу, що  здійснив  цю  реєстрацію,  прізвища,  імені,  по батькові його продавця,  а  також  розміщується  копія  патенту  за   фіксованим розміром  податку чи копія свідоцтва про сплату єдиного податку та копія ліцензії у  разі  здійснення  господарської  діяльності,  що підлягає ліцензуванню.

 Продавець  повинен   мати  при  собі:  документи  про  сплату послуг ринку; належним чином оформлену особисту медичну  книжку в разі продажу продовольчих товарів (для суб'єктів підприємницької діяльності);  копії документів,  що  підтверджують якість   та  безпеку  продукції  та  товарів;  у  разі  реалізації тропічних  плодів    копії  документів,   що   підтверджують   їх походження   та  проходження  фітосанітарного  контролю;  висновок лабораторії ветеринарно-санітарної  експертизи  на  ринку  в  разі продажу  продуктів  тваринного  і  рослинного  походження.

При продажу товарів, на які введено державне регулювання цін, продавці зобов’язані при собі додатково мати:

– завірену керівником або особою, яка його заміщує, копію Декларації про оптову ціну на продовольчі товари, до яких запроваджено державне регулювання (далі – Декларація), форма якої затверджена наказом Міністерства економіки України від 13.08.08 №341, зареєстрованої в міністерстві юстиції України 20 серпня 2008 року за №767/15458;  

– первинні документи для проведення господарських операцій з відпуску товарів (товарно-транспортна, накладна на відпуск товару тощо).

– Книгу обліку доходів і витрат за Ф №10 за зразком, касову книгу (Указ Президента України від 03.07.98 №727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва).

У разі використання торговельного місця на  умовах  оренди  в продавця  повинна  бути  копія  угоди  з  адміністрацією ринку про оренду,  а на умовах суборенди – копія такої  угоди  із  суб'єктом підприємницької  діяльності  (орендодавцем).  

 Під час проведення органами контролю та адміністрацією  ринку перевірок  роботи  суб'єктів  підприємницької  діяльності продавці повинні  пред'явити  зазначені  документи.

17. У  разі  надходження на ринок продукції в кількості,  яка перевищує технічні можливості ринку щодо її розміщення,  диспетчер (інша  відповідальна  особа)  ринку зобов'язаний повідомити про це адміністрацію  ринку.  Адміністрація  ринку   по   змозі   повинна допомогти  розмістити  продукцію   для  продажу  на  іншому ринку.

 18. За  право   займання   торговельного місця на ринку справляється ринковий збір у порядку , визначеному законодавством.

Категория: Голос Баштанщини - Влада | Добавил: admin (14.02.2011)
Просмотров: 686 | Рейтинг: 0.0/0 |

реклама в Баштанке
Заказать

Похожие материалы:
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Поиск
Полезный материал

Статистика

В Баштанке Online: 1
Гостей: 1
Жителей: 0
OnlineBSH© 2024Хостинг от uCoz