19. За окрему плату продавцям можуть надаватися такі послуги: бронювання
торговельних місць, прокат
торговельного інвентарю,
обладнання, засобів вимірювальної техніки, санітарного одягу, зберігання особистих речей і продукції в
камерах схову, на складах і в холодильниках,
зважування на товарних вагах, розрубка м'яса (рубачами м'яса ринку),
утримання торговельного місця
в належному стані, інформаційні оголошення рекламного та довідкового
характеру, забезпечення місцями в
готелях і на автостоянках
за наявності їх на
ринку, консультації спеціалістів, вантажно-розвантажувальні
роботи і транспортні послуги, приймання
для подальшого продажу сільгосппродуктів та інших товарів у
бюро торгових послуг тощо.
Тарифи на послуги
ринку, що пов'язані
із забезпеченням діяльності ринкового господарства, установлюються адміністрацією ринку відповідно
до чинного законодавства.
20. Адміністрація ринку
при наданні продавцям
торговельних місць на визначений
термін укладає з ними письмову угоду, в якій рекомендується зазначати
термін дії угоди,
асортимент (вид) товарів, що реалізуються, розташування торговельного
місця, умови оренди торговельного місця,
розмір та порядок оплати за
оренду майна, перелік послуг, які надає ринок, та їх вартість.
21. Адміністрація ринку повинна забезпечувати централізоване прання санітарного
та спеціального одягу, миття та дезінфекцію торговельного інвентарю,
обладнання, засобів вимірювальної техніки, що надаються
продавцям.
22. Продавцям (фізичним особам,
які не є
суб'єктами підприємницької діяльності) забороняється
використовувати власний санітарний та
спеціальний одяг, торговельний інвентар
та засоби вимірювальної техніки.
Продавці (суб'єкти підприємницької діяльності)
можуть мати свій санітарний
чи інший одяг,
торговельний інвентар, засоби вимірювальної техніки.
Засоби вимірювальної техніки, що використовуються продавцями на ринку,
повинні бути в справному стані, мати повірочне тавро
територіального органу Державного
комітету України з
питань технічного
регулювання та споживчої
політики та проходити періодичну повірку
в установленому порядку.
Суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують власний
санітарний або спеціальний одяг,
торговельний інвентар та
засоби вимірювальної техніки, несуть персональну відповідальність за
його відповідність санітарним та
технічним нормам.
Продавці повинні дотримуватися
Правил користування засобами вимірювальної техніки у сфері торгівлі,
громадського харчування та надання
послуг, затверджених наказом
Держстандарту України від 24.12.01 №633, зареєстрованих у Мін'юсті України
10.01.02 за №18/6306.
23. Продавці на ринках зобов'язані
сплатити ринковий збір до початку торгівлі.
Справляння ринкового збору, плати
за утримання торговельного місця в
належному стані й
інші послуги ринку здійснюють касири
та контролери ринку
із застосуванням
реєстраторів розрахункових операцій
відповідно до вимог Закону
України «Про застосування реєстраторів
розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та
послуг» з видачею касових чеків.
Ринковий збір та
інші платежі справляються після проведення ветеринарно-санітарної експертизи
продукції тваринного та рослинного походження
до початку торгівлі.
Торгівля без документів, що підтверджують сплату ринкового збору, послуги
за утримання торговельного місця
в належному стані та інших послуг ринку,
забороняється. Відповідальність
за сплату ринкового збору несуть
продавці на ринку
та адміністрація ринку відповідно
до чинного законодавства.
При справлянні ринкового
збору початком торгівлі вважається час,
що настає через
дві години з початку роботи
ринку. Після закінчення двох годин
від початку роботи
ринку ринковий збір сплачується
продавцем до зайняття
торговельного місця.
24. Документи про сплату ринкового
збору та за
утримання торговельного
місця в належному
стані повинні зберігатися продавцем до закінчення торгівлі. Передача торговельного місця та
документів про сплату
ринкового збору й
послуги ринку третім особам
забороняється.
25. За видані напрокат
санітарний одяг, торговельний інвентар, обладнання вноситься заставна плата, облік
цих операцій проводиться із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій. Розмір плати
встановлюється
адміністрацією ринку і не повинен перевищувати вартості виданих
напрокат речей у цінах на момент їх
видачі.
Заставна плата повертається платнику
після повернення у робочому
стані взятих напрокат інвентарю, санітарного одягу та інших предметів.
У разі втрати взятих напрокат речей або їх псування продавець відшкодовує
суб'єкту господарювання завданий збиток з
урахуванням унесеної заставної плати.
26. Усі продавці зобов'язані
надавати покупцям відомості про товари,
не допускати порушення прав
споживачів, бути ввічливими, охайно
одягненими, відпускати товар упакованим або в тару покупця повною мірою
і вагою, їм забороняється палити, розпивати спиртні напої. Особи
в нетверезому стані не
допускаються до торгівлі на ринку.
На вимогу покупців
продавці зобов'язані пред'явити
їм висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи
про відповідність продуктів, що
реалізуються, ветеринарно-санітарним
нормам. Продавці повинні позначити ціни на товари любим із дозволених
законодавством способом.
27. Розрахунки з покупцями за товари , придбані
на ринку , здійснюються відповідно до встановленного законодавством порядку.
На вимогу покупця продавець
(суб'єкт підприємницької
діяльності, який відповідно
до законодавства звільнений
від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) повинен видати товарний
чек, що засвідчує факт купівлі, у якому
зазначаються: найменування суб'єкта господарювання та ринку, ряд та
номер торговельного місця,
найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали
продавця та його підпис.
28. Якщо покупцю продано неякісний
товар, він має
право вимагати від продавця
(суб'єкта підприємницької діяльності) задоволення своїх вимог, передбачених Законом України «Про захист прав
споживачів».
У разі продажу
товару з недоліками
без попереднього
застереження продавцем, який
не є суб'єктом
підприємницької діяльності,
покупець має право
замінити товар на
якісний, повернути його продавцю
і одержати назад
сплачені гроші або вимагати
зниження ціни.
29. Усі працівники ринку повинні бути
одягнуті в одяг,
що відповідає санітарним вимогам,
а контролери повинні мати нагрудну табличку або
спеціальну пов'язку на
рукаві. Працівники, які безпосередньо продають або надають послуги з продажу
продовольчих товарів (продавці, рубачі м'яса та інші), підлягають обов'язковому
медичному обстеженню, результати
якого заносяться в їх особисті медичні книжки встановленого зразка.
Особи, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.
30. Ринок повинен
мати зареєстрований санітарний
журнал установленої форми, Книгу відгуків і пропозицій, яка має
міститися у приміщенні адміністрації
ринку на видному і доступному місці.
Ринок може мати також Журнал
реєстрації перевірок установленного зразка.
31. Адміністрація
ринку повинна забезпечити постійне вивезення відходів і сміття, а
також після закінчення роботи ринку – належне очищення (з
вологим прибиранням) та
дезінфекцію всіх приміщень, торгових об'єктів і торговельних місць
ринку. Поточне прибирання проводиться
безперервно впродовж усього дня, за
умови захищеності продукції (товарів) від забруднення та дотримання норм
охорони праці.
32. Адміністрація ринку зобов'язана
забезпечити регулярне проведення спеціальних санітарних заходів за щомісячним
графіком: знищення комах, гризунів, шкідників
(дезінфекція, дезінсекція,
дератизація).
Інформація про санітарні дні
з прибирання території, приміщень, обладнання
та інвентарю вивішується на
видному місці при вході на ринок та в приміщенні адміністрації.
33. Адміністрація ринку зобов'язана
створити на ринку необхідні умови
для здійснення правоохоронними і контрольними органами діяльності згідно з
їх повноваженнями.
34. За угоду купівлі-продажу, укладену на ринку між продавцем і покупцем,
адміністрація ринку відповідальності не несе.
35. Адміністрація ринку
зобов'язана:
– підтримувати територію ринку в належному санітарно-технічному і
протипожежному стані, забезпечувати розвиток матеріально-технічної бази
ринку, оснащувати його
необхідним обладнанням та інвентарем, засобами вимірювальної техніки;
– дотримуватися затвердженого режиму роботи ринку;
– справляти ринковий збір,
контролювати його оплату продавцями та перераховувати цей збір до
місцевого бюджету в терміни
та в обсягах, передбачених чинним
законодавством;
– забезпечувати продавців на ринку
торговельними місцями за профілем
торгівлі, спеціальним одягом залежно від виду харчової
продукції, що реалізується,
засобами вимірювальної техніки
і торговельним інвентарем, зберігання харчової продукції на складах,
у холодильниках та
інших приміщеннях ринку
відповідно до санітарних норм і
правил;
– забезпечувати безпечний та безперешкодний рух
людей та транспортних засобів,
здійснювати контроль за
додержанням вимог щодо паркування транспортних засобів;
– узгоджувати свою роботу з
установами державної
санітарно-епідеміологічної
служби, лабораторією
ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, карантинною інспекцією та іншими
органами з попередження
та недопущення порушень санітарних норм і правил;
– надавати в користування
лабораторіям
ветеринарно-санітарної експертизи пристосовані службові приміщення;
– не допускати до продажу товари,
що заборонені, створювати належні умови
для додержання продавцями
правил торгівлі, санітарного і
протипожежного стану, правильного
використання засобів вимірювальної техніки, інвентарю ринку, підвищення рівня культури торгівлі та
безпечних умов праці;
– надавати продавцям і покупцям
інформацію щодо вимог
цих Правил, Ветеринарно-санітарних правил
на ринках, правил протипожежної безпеки,
рівня цін тощо (стенди, місцеві газети, радіо, листівки);
– установити на доступному місці достатню кількість контрольних вагів із
відповідними інформаційними табличками
та обов'язково зазначити їх
місцезнаходження на графічно
виконаному плані території ринку;
– здійснювати контроль за використанням продавцями торговельних місць за
призначенням;
– забезпечувати дотримання
продавцями вимог правил
торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами.
36. Особи, винні в
порушенні цих Правил,несуть відповідальність згідно із
законодавством.
37. Контроль за дотриманням
цих Правил здійснюється посадовими особами
органів виконавчої влади
та місцевого самоврядування у
межах своєї компетенції.
За згодою контрольних органів проведення
перевірок роботи суб'єктів підприємницької діяльності,
які здійснюють свою діяльність на
території ринку, відбувається в
присутності представників адміністрації ринку.