Косовиця ранніх зернових у ДНВП
«Золотий колос Баштанський» знаходиться на завершальному етапі. Незважаючи на
примхи погоди, нестабільність економіки, підприємство отримало вагомий колос і
довело, що запорука успіху – у вдалому обробітку грунту і використанні
високоякісного насіння нових сортів, пристосованих до наших кліматичних умов.
Вчора ми побували в ДНВП «Золотий колос Баштанський»,
де поспілкувалися з його керівником Петром Жигалкіним
та працівниками підприємства.
Через день після рясного дощу редакційна машина поспішає до райського
куточку, де на останніх гектарах збирає насіннєве зерно дочірнє
науково-виробниче підприємство «Золотий колос Баштанський». Атмосферу цього
затишку, спокою і комфорту, що панують тут, не передати словами. треба самому побувати там, пройтися під
кронами розлоглих дерев, помилуватися розкішними трояндами, які вирощує на
продаж підприємство, потримати в руках добірний колос, який дозрів на полях, та
попити смачної прохолодної води із свердловини.
Нас зустрів керівник
господарства Петро Іванович Жигалкін – людина, яка має вроджений
хліборобський дар і фанатичну відданість землі. Про своє підприємство він може
розповідати годинами.
Ранкової пори, коли в полі роса, комбайн ще стояв на подвір’ї, а вже після
обіду вийде в загінку, щоб зібрати останні гектари озимої пшениці.
– У цьому році збиранню підлягало 80 га ранніх зернових, із них – 45 га озимого ячменю і 35 га озимої пшениці, –
розповів керівник підприємства. – Ми виростили озимий ячмінь сортів «Ковчег»,
«Сейм», «Тутанхамон» Миронівського інституту ім. Р. М. Ремесла, сорт
«Достойний» Одеського селекційно-генетичного інституту та озиму пшеницю сорту
«Овідій» Українського науково-дослідного інституту зернового господарства південного
регіону.
До дощу вдалося зібрати весь озимий ячмінь, середня урожайність якого 48,9
цнт/га. Якщо брати по сортах, то найбільше порадував ячмінь сорту «Ковчег» з
урожайністю 52,4 цнт/га, за ним йде сорт «Достойний» – 49,4 цнт/га, потім сорт «Тутанхамон» – 48,6 цнт/га,
найменша врожайність у сорту «Сейм» – 48,2 цнт/га.
На сьогодні зібрали лише 5
га з 35 озимої пшениці, урожайність якої склала 58,6
цнт/га. Але це не є показником. Якщо погода не підведе, то в суботу завершимо
збирання пшениці сорту «Овідій», яка зарекомендувала себе як високо-врожайний
сорт у минулі роки.
Все зібране зерно відправляємо на головне підприємство, де його доводять
до необхідної кондиції. Посівний матеріал проходить державне сортовипробування,
державний контроль якості, адаптований до грунто-кліматичних умов України.
На збиранні зернових задіяний комбайн «Дон-1500», за кермом якого
комбайнер Вадим Миронюк і його помічник Олексій Волков. На перевезенні зерна задіяний
водій Володимир Єрешко. Відразу після збирання ранніх зернових йде підготовка
грунту, яку здійснює тракторист Віктор Гомілко.
П. І. Жигалкін відзначив роботу різноробочих по переробці зерна: матері і
сина Валентини і Сергія Кравчути, Ігоря Сокола та Наталі Семенішиної, яка, крім
цього, готує смачні страви для працівників господарства, що забезпечуються
дворазовим безкоштовним харчуванням. Для цього тримається невелике підсобне
господарство, вирощується городина.
На особливі слова подяки від керівника заслужив його перший заступник у
всіх виробничих справах, мудра, досвідчена й відповідальна людина – Микола
Анатолійович Ванжа.
Не міг не похвалитися керівник підприємства й чудовим полем розторопші –
однорічної колючої рослини родини складноцвітних, яку використовують у
гомеопатії як лікувальний засіб при захворюванні печінки.
– На площі 55 га
ми вирощуємо насіння багаторічних трав, – розповів П. І. Жигалкін, – з них 23 га займає плямиста
розторопша сорту «Бойківчанка», яка, крім лікувальних властивостей
(використовується і листя, і корінь, а не лише насіння), є хорошим попередником
для пшениці, бо збирається в кінці липня. До того ж, вона й економічно вигідна.
наприклад, тонна розторопші у 5
разів дорожча, ніж тонна соняшника, від якого наше господарство відходить.
Цікава ця рослина й тим, що з першого погляду нагадує звичайний будяк. Але
його лікувальні властивості перевищують всі сподівання на одужання.
Покидаючи «Золотий колос Баштанський», побажали його
працівникам гарної погоди, щоб останні гектари ранніх зернових вони зібрали
легко й у визначений час.
Олена
ВИНОГРАДОВА.
Фото
Сергія Балдука.
|