Картопляна міль – небезпечний карантинний шкідник,
який ушкоджує пасльонові культури: картоплю, томати, перець, баклажани, тютюн
та ін. як в полі, так і в сховищах. Теплолюбна комаха, здатна розвиватися не
лише влітку, але і взимку при температурі зберігання картоплі вище +10
градусів. У картоплі вона ушкоджує листя, стебла, ягоди, бульби, роблячи в них
багаточисленні ходи і заповнюючи їх екскрементами. У полі міль зимує у стадії
гусениці або лялечки в рослинних залишках чи у верхньому шарі грунту, в сховищі
– у всіх стадіях розвитку. В залежності від кліматичних умов кількість поколінь
може бути від 2 до 8.
Перед закладкою бульб у сховища, приміщення очищають, білять вапном, при
необхідності проводять вологу дезінфекцію. Якщо немає можливості зберігати
картоплю при знижених температурах, її обробляють біопрепаратом – ліпідоцидом.
Обробку проводять в день прибирання, занурюючи відібрані неушкоджені бульби в
однопроцентну суспензію на 4-5 хвилин. Бульби висушують в тіні і поміщають на зберігання.
Пошкоджені бульби картоплі укладають до
ями на глибину 1-1,5 метра,
пересипають хлорним вапном і засипають землею.
У кожному випадку не можна залишати придбану
продовольчу картоплю на насіння, вірогідність зараження картопляною міллю й іншими об’єктами дуже велика. Втрати
урожаю від пошкодження шкідником можуть сягати до 80%.
* * *
Амброзія полинолиста зараз активно вегетує на узбіччях доріг, по берегах
річок, ставків, на пустирях, канавах, біля будинків, на посівах просапних
культур, в яких не ведеться належний обробіток грунту, на полях, де залишається
стерня зернових культур. залишилося
кілька тижнів до цвітіння амброзії.
Шановні жителі району, керівники всіх форм власності!
Не будьте байдужими до свого здоров’я та здоров’я людей, які важко переносять
цвітіння амброзії полинолистої. Проведіть всі можливі заходи по знищенню
небезпечного бур’яну. Це гарантія ваших врожаїв та запорука здоров’я людей.
Віктор
КОШИЛЬ,
державний інспектор.
|