З настанням
літа почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та
харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням бактеріально-забруднених продуктів
харчування та питної води.
Основними
причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не
обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення
технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних
умовах, без належного температурного режиму.
Кишкові
інфекції поширенні повсюдно навіть у розвинутих країнах. Для кишкових інфекцій
характерна літньо-осіння сезонність, саме в цей період відбувається ріст
захворюваності. Це пов’язано зі сприятливими умовами для зберігання і
розмноження збудників у довкіллі та активізацією шляхів зараження людини.
Джерелом інфекції може бути хвора на цю патологію людина чи носій. Збудники
кишкових інфекцій передаються харчовим, водним та контактно-побутовим шляхами.
Факторами передачі збудників кишкових інфекцій є вода, харчові продукти,
кухонний посуд, інший кухонний інвентар, а також мухи. Серед харчових продуктів
найбільшу загрозу з огляду зараження становлять заливні страви, паштети, страви
з м’ясним фаршем, м’ясні салати, салати зі сметаною, майонезом, кондитерські
вироби із кремом тощо. Загалом вживання будь-яких страв, котрі зберігаються без
дотримання температурного режиму чи належних гігієнічних умов, може призвести
до захворювання на кишкову інфекцію. Наявність збудників та їх розмноження не
впливає на органолептичні якості продуктів харчування чи води. Інфіковані
продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.
З початком літа
настає пора проведення весіль, неорганізованих відпочинків та інших масових
заходів. Усі масові заходи з вживанням їжі краще проводити в установах, які
мають дозвіл для їх проведення (об’єкти харчування).
Враховуючи те,
що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо зараження збудниками
кишкових інфекцій, для попередження захворювання необхідно дотримуватися
наступних порад:
– не вживати продуктів і напоїв при найменшій
підо-зрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у
встановлений термін;
– не купувати
продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи
будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у
продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
– не вживати
незнайомі ягоди, гриби, трави та інші рослини;
– при
харчуванні в непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів
з грунтом та піском;
– не готувати
продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх
повторного споживання вони мають піддаватися вторинній термічній обробці.
Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;
– не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні,
кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодженого
зберігання);
– не
приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки
(паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах;
– при
споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а
при споживанні дітьми – обдати окропом;
– не
використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих
джерел водопостачання (ріка, озеро, підземні джерела, поверхневі води тощо);
– для пиття і
приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел
водопостачання або питну бутильовану;
– при
неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо)
для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття і
приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
– перед
приготуванням їжі та перед вживанням зав-жди мити руки з милом;
– обов’язково
мити руки після відвідування туалетів;
– при
відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та
правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати
за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
– для купання
та відпочинку слід користуватися лише дозволеними пляжами;
– у випадку
виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла,
болі в животі, нудота, блювання, пронос) необхідно терміново звернутися до
найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому
відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти
колективу. При тяжкому стані треба
негайно викликати швидку медичну допомогу.
Т. ГОЛОВЧЕНКО,
помічник епідеміолога Баштанської
районної
СЕС.
|