Понедельник, 13.05.2024, 21:19
Официальный сайт - портал г. Баштанка
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню Online BSH



Баштанка
Баштанский опрос
Нужно в Баштанке агентство по недвижимости?
Всего ответов: 210

обсудить эту тему на форуме
Главная » 2011 » Май » 17 » Пам’ять про С. П. Бойченка – це плавання на його честь
Пам’ять про С. П. Бойченка – це плавання на його честь
18:33

27 квітня спортивна громадськість району відзначила 99-у річницю з дня народження відомого спортсмена ХХ століття 111-кратного чемпіона світу, Європи, СРСР з плавання, нашого земляка Семена Петровича Бойченка. Зранку керівники району, міста поклали квіти до пам’ятника спортсмену в Баштанці, ушанувавши його пам’ять.


А в другій половині дня у плавальному басейні «Водолій» у Миколаєві відбулися народні спортивні змагання з плавання на честь нашого славетного земляка, за підтримки районної організації Партії регіонів. До «Водолею» прибув солідний «десант» учасників змагань та уболівальників – 11 команд плавців різного віку з Баштанського району, близько 150 чоловік.

Крім дорослих плавців – членів клубу плавання С. П. Бойченка, депутатів районної та міської ради, вчителів фізкультури, участь у цих престижних змаганнях взяли учні Баштанських ЗОШ №1, №2, гімназії, Христофорівської ЗОШ, ПТУ-9 та земляки славетного спортсмена С. П. Бойченка – школярі з Мар’ївської ЗОШ.

Крім баштанців, участь у цих змаганнях взяли студенти та викладачі Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, артисти Миколаївських театрів, військові моряки.

Підтримати своїх спортсменів приїхали голова Баштанської райдержадміністрації Іван Рубський, голова районної ради Людмила Луценко, міський голова Володимир Рибаченко, безліч уболівальників, які заповнили глядачеву трибуну басейну.

Здавалося, вода поріднила людей різного віку й статусу. В одному з кращих плавальних басейнів Європи одночасно готувалися до запливу наймолодший учасник – учень 4 класу Мар’ївської ЗОШ Ерік Слива, для якого С. П. Бойченко є кумиром і прикладом для наслідування, і заступник голови районної ради В. М. Каратєєва, заступник голови райдержадміністрації О. В. Процак та ветеран спорту 70-річний Іван Шляхов. Поряд з відомими титулованими плавцями на восьми доріжках «Водолею» розминалися школярі й ветерани спорту, студенти й професори вузів, параолімпійці та моряки.

Головний суддя змагань Світлана Фурман подає команду для підняття державного прапора України. Відкрив народні змагання  з плавання голова оргкомітету, ректор національного університету суднобудування ім. адмірала Макарова, професор Сергій Рижков. Учасників змагань вітав віце-президент федерації плавання України, рекордсмен України з плавання серед ветеранів, професор Володимир Ємельянов.

Голова Миколаївської обласної ради Ігор Дятлов, який спеціально приїхав привітати учасників народних змагань, побажав усім спортивного завзяття та перемог на водному полі «Водолею». Він пообіцяв підтримувати розвиток плавання в Миколаївській області, а також діяльність клубу плавання ім. С. П. Бойченка. Голова клубу плавання, ветеран спорту Б. І. Білик вручив почесним гостям фірмові футболки з написом «Клуб плавання ім. С. П. Бойченка».

Вітаючи учасників змагань, голова райдержадміністрації Іван Рубський розповів про життєвий шлях нашого легендарного земляка, першого радянського рекордсмена світу з плавання Семена Петровича Бойченка, який встановив 111 рекордів світу, Європи, СРСР. Його рекорди з плавання на 100 та 200 метрів брасом-батерфляєм були оновлені лише через 17 років.

Керівник району зазначив, що владою району, громадськістю, ветеранами спорту багато зроблено по вшануванню пам’яті славетного спортсмена. Зокрема, школа в с. Мар’ївка, де він народився, носить ім’я С. П. Бойченка, тут обладнано кімнату-музей. З ініціативи ветерана спорту Б. І. Білика при підтримці райдержадміністрації та районної ради надруковано книгу «Король батерфляю», яка розповідає про спортивні досягнення нашого земляка. З ініціативи райдержадміністрації при підтримці депутатів районної ради, громади в Баштанці збудовано пам’ятник С. П. Бойченку. Ветерани спорту об’єдналися в клуб плавання ім. С. П. Бойченка. І. В. Рубський висловив вдячність міському голові В. Ф. Рибаченку, який протягом 2010-2011 років виділив з міського бюджету 7 тис. грн. на підтримку розвитку плавання.

Нинішні змагання відбуваються за підтримки та участі депутатів районної ради від Партії регіонів та районної організації ПР.

– Своєю участю ми показуємо, що видатний земляк-спортсмен, який на весь світ прославив героїчну Баштанську землю та Миколаївщину, ніколи не буде забутий вдячними земляками, – сказав Іван Васильович. – А 100-річчя з дня народження С. П. Бойченка баштанці відзначать своїми успіхами в плаванні.

Змагання відбувалися серед учасників різних вікових категорій у вільному стилі (50 м), брасом (50 м) та в естафетному плаванні. У вільному стилі високі результати показали член клубу С. П. Бойченка Сергій Білик (55 – 59 років) – 31,49 сек., учні Баш-танської ЗОШ №1 Володимир Чернишов та Стас Ялинич – відповідно 32,28 та 32,68 сек. Член клубу плавання, вчитель Старогороженської ЗОШ, депутат районної ради Євген Куліш проплив 50 м на спині за 39,50 сек.

В естафетному плаванні у віковій групі 200-239 років (середній вік кожного учасника 53 роки) переможцями змагань стали члени клубу плавання ім. С. П. Бойченка Іван Білик, Сергій Лякін, Сергій та Борис Білики, які подолали естафетну відстань за 2,13 хв. Чемпіоном Баштанського району стала команда у складі депутатів районної ради від ПР Вадима Яцкова, Сергія Попова, Євгена Куліша та Вадима Лехмана (140-169 років), результат яких склав 2,37 хв.

Переможцем серед школярів стала команда Баштанської ЗОШ №1 у складі Володимира Чернишова, Стаса Ялинича, Сергія Леонюка та Антона Кирилюка (2,21 хв.). Команда ЗОШ №2 у складі Ярослава Попеля, Дмитра Требуха, Михайла Власова та Дмитра Стріленка подолала відстань за 2,29 хв. Буквально на півсекунди від них відстали мар’ївські школярі Євген Євдокименко, Максим Єфімов, Владислав Луцкін та Андрій Варонік.

Уболівальники активно підтримували своїх плавців. Оплесками вітали й племінника С. П. Бойченка Володимира Ілліча Мудриченка, який був присутній на змаганнях і дуже вражений тим, як шанують пам’ять про Семена Петровича його земляки.










Всі учасники змагань одержали масу задоволення від плавання й заряд бадьорості.

В останню неділю липня в Мар’їному гаю на річці Інгул відбудеться день плавання, в якому можуть взяти участь усі бажаючі. Саме на цьому місці робив свої перші запливи майбутній рекордсмен світу Семен Бойченко.

Просмотров: 963 | Добавил: admin | Рейтинг: 5.0/2 |
Всего комментариев: 1
0  
1 Сергей   (05.04.2012 21:12) [Материал]
wacko Да!!

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Календарь новостей
«  Май 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Поиск
Полезный материал

Promt Translator
Статистика

В Баштанке Online: 1
Гостей: 1
Жителей: 0
Баштанка© 2024Хостинг от uCoz